Geotermikus hőszivattyú

A hőszivattyú a környezet energiájának hasznosítására szolgáló berendezés, mellyel lehetséges fűteni, hűteni és melegvizet előállítani egyaránt. A berendezés működése a föld (külső levegő, talaj, talajvíz) és a ház belső terei közötti hőcserén alapul. A geotermikus rendszer talaj mélyebb rétegeinek állandó hőmérsékletét használja télen fűtésre, nyáron hűtésre. A hőszivattyúk döntő többsége hűtőközeges berendezés, hagyományos kompresszoros elven működik elektromos vagy gázmotor segítségével, de létezik abszorpciós elven működő hőszivattyú, vagy a kettőt kombináló berendezés, ezek legtöbbje még kísérleti stádiumban van, vagy kevésbé elterjedt.

A hőszivattyús rendszer

  • egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt energiát hasznosítja;
  • segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve hulladékhőt hasznosíthatunk;
  • amennyiben a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre, a helyszínen nincs károsanyag kibocsátás.

NIBE hőszivattyúk

Az elmúlt években a DOMI Épületgépészet is felvette tevékenységei közé a geotermikus hőszivattyús rendszerek kivitelezését.

A cég 2011-től a világhírű NIBE vállalat magyarországi márkaképviseletét látja el, ennek megfelelően a ma a piacon jelenlévő legjobb minőségű hőszivattyúk kerülnek forgalomba - relatíve kedvező áron.

A cég által forgalmazott NIBE hőszivattyúk részletes bemutatását megtalálja termékeinknél.

Hőszivattyú | DOMI Épületgépészet